История на конкурса

Фестивалът на розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и благоуханието на казанлъшката маслодайна роза. Зародил се в далечната 1903 г., днес празникът на розата не е обикновено тържество, а международно разпознаваем Фестивал, който умело съчетава традиционен бит и фолклор със съвременни форми на изкуствата и модерни технологии.

Многожанровият фестивал в днешни дни продължава повече от месец, като включва много традиционни събития. Изборът на Царица Роза в Казанлък е едно от най-значимите в града през последните 50 години.

Първата Царица Роза, наречена тогава „Мис Роза“ е избрана без специална церемония през 1960 г. по време на Празника на розата в Казанлък. Това е била усмихнатата и лъчезарна абитуриентка Стефка Таралежкова.

Няколко години по-късно, през 1968 г. се взима решение да се избира Царица Роза всяка година. Официалният Избор на първата царица Роза е през 1968 година, като избраната е Радка Дерелиева. Интересно за историята е, че на нея и е поставено комсомолско поръчение, което не и дава възможност да се откаже, а за поставяне на короната се налага да и отрежат плитките.

С решение на Министерски съвет, през 1971 празникът на розата в Казанлък е обявен за национален и символичното значение на Царица Роза за популяризирането на града нараства. За целите на празника се създават ежегодни организационни комитети, към които има комисии по конкретни задачи. Една от комисиите организира бала на розата с избор на царица Роза.

Начинът по който се провежда конкурсът е различен в отделните периоди. С времето става все по-пищен. През 70-80 години на 20 век, балът на розата се е провеждал през май, след абитуриентските вечери. Царица Роза се е избирала измежду предварително подбрани девойки, по предложение на училищните комсомолски организации. Абитуриентките идвали на бала с кавалер, а изборът е бил на два тура – викторина за обща култура и конкурс за танцови умения.

2023 година
През 2023 година Казанлък и Долината на розите отпразнува своя юбилеен 55-ти избор на Царица Роза и отбеляза 120 години Празник на розата. По повод на това се събраха всички 55 царици и техните подгласнички на официално събитие в музей на Розата. На събитието беше представена и авторската книга на Община Казанлък "Царица роза", която представя историята на Празник на розата 120 години и кратка биографична информация за всяка Царица.
2023 година
2020 година
През 2020 г. поради въведените в целия свят мерки и ограничения на придвижване свързани с пандемията COVID-19 беше взето решение Фестивалът на розата да бъде отменен. Въпреки това традициите няма да бъдат прекъснати и организаторите ще дадат възможност на казанлъчани да изберат своята Царица роза. За първи път тя ще бъде избрана online с възможностите, които ни дават съвременните технологии.
2020 година
2018 година
През 2018г. Казанлък и Долината на розите отпразнува юбилейния, 50 избор на своята Царица роза и отбеляза своя 115 Празник на розата. По повод юбилея на Конкурса бяха открити и поканени всички 50 Царици на Казанлък и техните подгласнички. Те бяха и журито, което посочи 50-та носителка титлата.
2018 година
2014 година
През 2014 г. в традициите на конкурса се вписват и нови елементи. За първи път новоизбраната царица полага клетва пред своите съграждани. Приема короната от предшественичката си, а от 2017 г., тя получава символично ключа на града от Градоначалника му.
2014 година
2013 година
През 2013 година Община Казанлък патентова конкурса „ Царица Роза“ и отбелязва 110 години от началото на празника на Розата в Казанлък и избора на 45 Царица Роза.
2013 година
2012 година
От 2012 година конкурсът е вече част от Фестивала на розата. По идея на Кмета Галина Стоянова, традиционният празник на Казанлък се превръща в двумесечен Фестивал. Започва се активна работа по издигането имиджа на конкурса. През февруари с решение на Общински съвет правата по организация на Фестивала на розата се връщат от Фондация „Българска роза“ на Община Казанлък. Финалната вечер на конкурса е предшествана от разнообразни прояви и инициативи с участието на кандидатките за короната, като се търси публична изява за техните таланти и лични качества. Вечерта на избора продължава да бъде пищен спектакъл с участието на известни водещи и изпълнители.
2012 година
1997 година
През 1997 г. правата на организацията на конкурса се дават на Фондация „Българска роза“ с решение на Общински съвет. Кандидатките все така се оценяват по визия, танцови и артистични умения, а финалният кръг е с вечерно облекло. Спектакълът се превръща в най-любимото на казанлъчани шоу. Конкурсът привлича медиите, преминава в присъствието на министри, депутати, чуждестранни посланици и гости. Така е и до днес.
1997 година
1994 година
През 1994 е приет първия Статут на конкурс „Царица Роза“. Въвежда се ясен регламент – провежда се в навечерието на Празника на Розата и протича в предварителни подборни кръгове в десет вечери, заключителен подборен и финален кръг. На финалния кръг са около 20 момичета, като журито се утвърждава в деня преди избора.
1994 година

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Нямате артикули в количката.